Albert Llanas Rich

Albert Llanas Rich: Compositions, awards, biography and more about the catalan composer

IMPRESSIONS PER A VEU I QUARTET DE CORDA

“Sinceritat i fidelitat.

Dos conceptes que conformen l’essència d’Impressions per a veu i quartet de corda. L’obra, basada íntegrament en els textos poètics de Joan Maragall Vistes al mar és, per damunt de tot, una mostra de respecte i admiració al gran poeta i, en segon lloc, una plasmació sonora de l’atmosfera poètica a través de la meva pròpia visió personal.

El text de Maragall, d’evident romanticisme, descriu els diferents estats anímics del poeta en relació als diversos moments en que s’ha vist enlluernat por la força atractiva que, sense cap mena de dubte, exerceix sobre ell la mar.

La tasca del compositor ha estat elaborar un “ethos” sonor que reflectís aquesta il·luminació poètica sense que això impliqui sotmetiment a una estètica determinada o una descriptibilitat grollera. D’aquí, l’aparent diversitat de llenguatge, que no és tal doncs el que compta, en definitiva, és el contingut del missatge, i aquest troba la seva unitat en ell mateix donat que és un i només un.

La música no està al servei del text, ni molt menys subordinada a ell, si no més aviat al servei de l’exteriorització del món interior del poeta a través de la sensibilitat del compositor.

Fidelitat i sinceritat.”

Aquest text extret del programa de mà de la seva estrena a la Fundación Juan March de Madrid mostra quina era l’actitud del compositor a l’entomar la tasca de musicalitzar aquests poemes.

La composició, de durada propera a la mitja hora consta de vuit poemes agrupats en dos blocs de quatre separats per un interludi a càrrec del quartet sense la veu. Tot i ser una obra de joventut ja mostra certs elements que formaran part de l’estil posterior de l’autor tot i que hi ha una molt forta influència de la música del post-romanticisme i en particular de l’escriptura del període atonal de principis del segle XX.

Pots escoltar la versió en scrolling de la partitura al YouTube:

La partitura està editada per FUNDACIÓN JUAN MARCH (ISMN: 84-7075-319-3)

© 2022 Albert Llanas Rich

Autor Anders Norén