Albert Llanas Rich

Albert Llanas Rich: Compositions, awards, biography and more about the catalan composer

Biografia

Albert Llanas

Albert LLanas va néixer a Barcelona l’any 1.957. Féu els estudis musicals al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, on els acabà amb Menció d´honor en harmonia i fuga, i amb l’obtenció del Premi d’Honor de Grau Superior de Composició i Instrumentació. Va estudiar composició amb Josep Soler (Espanya) i Franco Donatoni (Itàlia), i també va treballar las técniques de la música electroacústica sota supervisió d’Andrés Lewin-Richter. Becat per l’Institut de la Joventut del Ministerio de Cultura, va assistir al “II Campo Internacional de Composición, Información e Interpretación de la Música Española Contemporánea” on va treballar amb Cristóbal Halffter, Tomás Marco, Luis de Pablo, Carmelo Bernaola i Helmut Lachemann.

Es membre de l’Associació Catalana de Compositors i de l’Asociación de Música Electroacústica de España des de la seva fundació. Ha estat professor del Conservatoris de Tarragona, Vilaseca, Badalona i Saragossa i de l’Escola de tècnics de l’espectacle de l’Institut del Teatre. Ha estat professor del Conservatori Municipal de Barcelona i el seu director de des de juliol de 2008 fins febrer de 2019.

Les seves obres han estat interpretades a diferents països, i han estat incloses a certàmens com: “Jornadas de Música Contemporánea de Sevilla”, les “Mostres de Música Catalana Contemporania”, “Festival Internacional de Música de Barcelona”, “Festival Internacional de Música Contemporánea de Alicante”, “Euskal Musika Berriaren Jardunaldiak 1.989”, “Festival de Tardor de Barcelona”, “Festival Eté Espagnol/89” (Ginebra), “World Music Days (Hong-Kong, 1.988), etc. Intèrprets i solistes de gran categoria han interpretat la seva música: Orquesta Filarmónica de Poznan, London Philharmonic Orchestra, Carles Trepat, Quintet de l’Academia de Praga, Solistes de Zagreb, Orquesta Nacional de España (O.N.E.), Grupo Círculo, Ensemble Acuarius de Londres, Grup Barcelona 216, Diabulus in Música, Musicians’ Accord ensamble (N.Y), Jane’s Minstrels’, Gruppo Octandre di Bologna, Orquesta Sinfónica de Valladolid, Orquestra Ciutat de Barcelona, Cuarteto Aitana , Orquesta Pablo Sarasate de Pamplona , Orquestra Catalana de Cambra, entre d’altres, i també enregistrat discogràficament les seves composicions.

Ha assolit molts premis i guardons: Seleccionat dues vegades per la Fundación Juan March a la TRIBUNA DE JÓVENES COMPOSITORES (1.984 i 1.986), Primer premi del Iº CONCURS DE JOVES COMPOSITORS (Joventuts Musicals de Manresa), Premiat al CONCURSO DE COMPOSICIÓN DE OBRAS DE POLIFONÍA CLÁSICA PARA JÓVENES COMPOSITORES 1986, Premiat al Iº CONCURS DE COMPOSICIÓ MUSICIAN’S ACCORD, per a l’estrena d’una obra al Carnegie Recital Hall de Nova York/1.985, Menció Honorífica a l’EUROPEAN YOUTH COMPETITION celebrada a Holanda l’any 1.985, PREMI CIUTAT DE BARCELONA 1987, Primer premi del IIº CONCURS FRANCESC CIVIT (Ciutat de Girona) 1.989, PREMI CIUTAT D’ALCOI 1989, Primer premi del “III CONCURSO INTERNACIONAL DE COMPOSICIÓN DE LAS PALMAS, PREMI INTERNACIONAL DE GUITARRA 1990.

L’any 1996 va ser guardonat amb el PREMI REINA SOFÍA DE COMPOSICIÓ MUSICAL que atorga la Fundació Ferrer Salat. Entre els més recents figuren l‘INTERNATIONAL COMPOSITION PRIZE – Wiener Music Academia – 2020 i el WORLD CHAMPIONSHIP IN COMPOSITION – Franz Schubert Konservatorium Wien- 2021.

Entre les seves obres més significatives destaquen Concierto para flauta conjunto instrumental(1.987), Seqüències per a orquestra (1.986), Concert per a guitarra i cordes”(1.988), el cicle BXR, Concierto para clarinete y orquesta, etc.

Entre 1997 i 2007 és significatiu el seu treball en l’àmbit teatral: Dedins, defora monòleg amb música (Festival d’estiu de Barcelona, Grec-1997), banda sonora de l’obra dramàtica de Lluïsa Cunillé La Cita (coproducció Grec-99, Festival d’Edimburg). L’any 2001 realitza la banda sonora de l’espectacle Más extraño que el paraíso de Xavier Albertí (Coproducció Festival d’estiu de Barcelona  Grec-2001, Bitó Produccions i Sala Muntaner). Banda sonora elaborada a partir de Mahler de Troilus i Crèssida, espectacle presentat al Teatre Lliure de Barcelona (Festival d’estiu de Barcelona – Grec 2002). Realitza la banda sonora de Sangre Lunar de Sanchís Sinisterra (Teatre María Guerrero – CDN, Madrid 2006). Altres espectàcles son: Et diré sempre la veritat (Lluís Omar, Xavier Albertí, Lluïsa Cunillé 2002-2003), Lluvia en el Raval de Pau Miró (Festival de Otoño de la Comunidad de Madrid 2006), La caiguda d’Amleth de Jordi Oriol (Festival Temporada Alta 2007), etc…

Paral·lelamente du a terme una intensa activitat docent i com a conferenciant. Ha impartit seminaris, cursos i conferències a Barcelona, Terrassa, Girona, Lleida, Vilaseca, Sabadell, A Coruña, Saragossa, Tarragona, Madrid, Alacant, Palerm, Milà, Paris, Roma, Ginebra, Toulouse i Andorra. Ha estat president del tribunal del “Certamen Internacional de Guitarra de Barcelona 2008” i membre del jurat a diversos concursos d’àmbit nacional i internacional.

Les seves obres estan editades per EMEC, CATALANA D’EDICIONS MUSICALS, CLIVIS/ACCLA MÀ DE GUIDO, DINSIC i la Fundació Juan March. Els enregistraments en disc els ha fet amb els segells GRABACIONES ACCIDENTALES, DISCOS BILBAO (DISCOBI), CIRCULO DE BELLAS ARTES, HYADES-ARTS, NOVA ERA, AUDIOVISUALS DE SARRIÀ, ARS HARMONICA, ANACRUSI, COLUMNA MÚSICA, AUDIOVISUALS DE SARRIÀ, PHONOS. NOVA MÚSICA i RADIO NACIONAL DE ESPAÑA.

© 2022 Albert Llanas Rich

Autor Anders Norén