Albert Llanas Rich

Albert Llanas Rich: Compositions, awards, biography and more about the catalan composer

tyche

Segons la mitologia grega s’atribuïa a la deessa Týche  la sort tan dels individus com de la col·lectivitat regint el destí de tots els mortals i, sembla ser, ho feia de manera aleatòria amb l’ajut del deu Plutó, sent freqüentment representada jugant amb una pilota, com a símbol de la imprevisibilitat de les seves decisions.

Aquest darrer aspecte duu anys interessant-me i ha condicionat fortament el meu treball compositiu, des de Necesidad y azar (1989) sobre el text homònim del filòsof  J.D. García Bacca, que fou el meu primer treball orientat de manera clara en aquesta direcció. Es tracta de contraposar en un mateix pensament compositiu actituds  tan, en aparença, oposades com ho poden ser les tècniques ultra-deterministes de certes tendències de la música contemporània amb l’aleatorietat, també en aparença, més fora de control.

En aquest sentit, Týche pot entendre’s com un exercici compositiu que posa contra la pared aquests dos pensaments antagònics amb el pretext de que ambdós siguin capaços de ser integrats de manera amigable en una mateixa obra, violentant l’escriptura a nivells tan de l’estructura com de la gestualitat i el detall.

A més és remarcable en aquest treball la densitat tímbrica entesa com una extenció d’un espai sonor que flueix giravoltant-se sobre si mateix contínuament.

La composició està dedicada a la memòria de Pierre Boulez.

© 2022 Albert Llanas Rich

Autor Anders Norén