Albert Llanas Rich

Albert Llanas Rich: Compositions, awards, biography and more about the catalan composer

Nòniga

Obeeix a l’ús d’un material de caràcter marcadament lineal i contrapuntístic que serà determinant en la producció posterior de l’autor. El títol, en realitat, parteix de les paraules cànon i fuga, a les que s’ha extret la primera síl·laba.

Efectivament el material de Nòniga consta d’un cànon construït sobre un flux de notes breus que s’han d’interpretar amb molta velocitat que omplen un espai intervàlic molt tancat i que van perdent una nota a cada nova repetició. L’estratègia de la retrogradació atorga coherència formal a la primera part de la composició.

La segona part presenta una fuga sobre un tema en corxeres més relaxat que conté les dotze notes a la manera d’una sèrie dodecatònica. Més endavant torna a aparèixer el cànon que competirà amb la fuga fins al final de l’obra.

Existeixen diverses versions de la composició en funció de la seva instrumentació. La primera va ser escrita l’any 1987  per a clarinet, fagot i piano, però hi ha una versió per a clarinet, violoncel i piano i dues més per a clarinet, viola i piano, i per a flauta, clarinet baix i piano.

© 2022 Albert Llanas Rich

Autor Anders Norén