Albert Llanas Rich

Albert Llanas Rich: Compositions, awards, biography and more about the catalan composer

fedra quartet

La percussió, com a família d’instruments de sonoritats diverses, amb molts matisos i amb una gran generositat sonora, s’ha consolidat al llarg del segle XX com una aposta d’allò més suggeridora per a compositors i oïdors, esdevenint un dels referents de la música de la modernitat.

Sempre he estat molt vinculat al món de la percussió. La meva amistat amb Xavier Joaquim, creador de Percussions de Barcelona, i la possibilitat seguir de molt a la vora la seva feina pedagògica n’han estat referents importants. A més, la meva sensibilitat creativa m’ha dut des dels inicis de la meva carrera a considerar la tímbrica, sia instrumental o electrònica, com un dels elements de sobre el que sustentar el discurs musical.

En aquest context, sorgeix la proposta de Percussions de Barcelona en vistes a un enregistrament en CD, que accepto amb entusiasme, encara que malauradament no acompleixo els terminis fixats inicialment, però que per aquelles cosses de l’atzar va poder ser inclós dins el CD al endarrerir-se l’enregistrament. El resultat és aquest Fedra Quartet , treball construït majoritàriament amb instruments d’altura indeterminada, on l’interès per l’aspecte tímbric esdevé element fonamental del discurs. L’oïdor pot, amb certa perplexitat, contemplar com tota la primera secció— es desenvolupa amb sons no percudits sobre membranes amb dinàmiques molt poc generoses. Més endavant la sonoritat anirà definint-se més percudida. Finalment hi ha un retorn a les sonoritats àmplies per damunt de les que sorgeixen les úniques espurnes melòdiques que l’autor concedeix.

Fedra Quartet està dedicat a Percussions de Barcelona. És la meva darrera obra del segle passat i vol retre homenatge a aquests meravellosos instruments que han donat tant de joc a la música dels últims cent anys i que el seguiran donant, de bon tros en els propers mil. Fedra Quartet va ser estrenada el 1 de febrer de 2001 a l’Auditori de Barcelona, interpretada per Percussions de Barcelona.

escoltar fragment de la composició:

© 2022 Albert Llanas Rich

Autor Anders Norén