Albert Llanas Rich

Albert Llanas Rich: Compositions, awards, biography and more about the catalan composer

formants b

Formants B és una obra electroacústica pura de concepció simfònica, que explora, dins l’espai acústic, el conjunt de densitats sonores que s’obtenen al sotmetre sons de densitat espectral homogènia a diversos filtres i tipus de processament. Aquests sons s’han obtingut principalment mitjançant procediments de síntesi additiva a l’ordinador.

Els procediments d’engany perceptiu o de les il·lusions psicoacústiques es proposen en aquests processos direccionals en to i gestualitat que semblen no tenir fi. No obstant això, com ho demostren Shepard i Risset, aquests procediments presenten una circularitat extremadament atractiva al mateix temps que desconcertant.

El resultat obtingut és una única sonoritat complexa que respira i es passeja al llarg de la peça de 10 minuts, sotmetent a l’oient a un suggeridor viatge a través de la seva pròpia audició interior. En qualsevol cas, aquest treball mai s’ha de relacionar amb cap tipus de proposta minimalista tot i que, certament, la seva audició té algunes característiques similars.

El programari utilitzat ha estat bàsicament tecnologia IRCAM, encara que ocasionalment s’han utilitzat algunes eines de Csound, així com alguns dels meus desenvolupaments recents sobre MAX / MSP.

Escoltar la composició a youtube:

© 2022 Albert Llanas Rich

Autor Anders Norén